2014-12-17 16:23 #0 av: DiamondIce

När det kommer till litteratur var början av 1800-talet gotens storhetstid. Det var en undergenre till Romantiken, och kallas ibland skräckromantik.

Under 1800-talet skrevs de gotiska klassiker du säkert har hört talas om. Dracula, Frankenstein och Ringaren i Notre Dame är alla från den här epoken, för att inte tala om Edgar Allan Poes novell Den svarta katten, som du säkert läst i skolan (Engelskalärare tycks ha en förkärlek för den?).

Det som kännetecknar den gotiska litteraturen, eller skräckromantiken, är fantasi, mystik, och den mörka, kusliga miljön de ofta utspelar sig i. Och efter som det är romantiken så står såklart känslan i fokus.

Några läsvärda böcker:

Djävulselexiret, av E.T.A Hoffmann

Handlar om den unge munken Medardus som dricker det så kallade djävulselexiret och överger klostret. Förföljd av en dubbelgångare ger han sig ut i världen för att söka efter sin stora kärlek, som han förlorade i och med sitt klosterlöfte, och begår synd efter synd.

Hoffmann var inspirerad av Matthew Gregory Lewis roman Munken (som också är en läsvärd bok) när han skrev Djävulselexiret.

Ringaren i Notre Dame, av Victor Hugo

Du kanske såg Disneyfilmen när du var liten? Filmen handlar precis som romanen om den vanställde Quasimodo, zigenerskan Esmeralda, hennes get och ärkediakonen Claude Frollo. Men romanen är betydligt mörkare. Här är Esmeralda egentligen en vanlig flicka som blir bortrövad av zigenare som liten, och alla som ser henne älskar henne, Hon blir dock anklagad för mord och för att vara en häxa, och då hon blir dömd till döden försöker Quasimodo rädda henne. 

Carmilla,  av Joseph Sheridan Le Fanu

Laura har en märklig dröm om en vacker besökare i hennes sovrum som barn. När den jämnåriga flickan Carmilla dyker upp in så känner de båda flickorna igen varandra från drömmen. De blir vänner, men Carmilla beter sig i perioder märkligt. Hon sover på dagarna och tycks gå i sömnen på nätterna. Hon är dessutom identisk med en sen länge död släkting. 

Carmilla skrevs 25-26 år innan Dracula, och är en av de "ursprungliga" vampyr romanerna. 

Några andra böcker från den här tiden som du kanske vill läsa:

  • Varney the Vampire, James Malcolm Rymer
  • Huset Ushers undergång, Edgar Allan Poe
  • Dr Jekyll och Mr Hyde, R L Stevenson 
  • Dorian Grays porträtt, Oscar Wilde

Inne på Epoker.ifokus finns det en bra artikel om gotiska romaner, vill du veta lite mer så tycker jag du ska läsa den också! Glad